Günlerdir, haftalardır, hatta aylardır onu konuşur, onu söyler olduk hep. Evet konu futbol ve de Trabzonspor. Trabzonspor olunca da adaletsiz bir yarış tartışılır oldu günlerdir. Adaletsiz diyoruz zira son haftalarda yaşananlar bunu açıkça ortaya koyuyor.
Bundan aylar önce kulislerde dolaşan, ‘Fenerbahçe şampiyon olmak için masa başından tutun, her türlü lobiye kadar bütün kozlarını oynayacak’ sözleri o günden beri kendini iyice göstermeye başladı.
Hele Başbakan’ın şu son ziyareti var ki, bu konuda söylenecek söz yok doğrusu. Sayın Başbakanımız Bucaspor maçı öncesi gerçekleşen bu ziyarette pek endişeliydi, bu endişesini de, ‘Bir aksilik olmasın’ sözleriyle dile getirmişti. Sanırım artık sayın Başbakan o maç sonrası rahatlamıştır, öyle ya bi aksilik olmadı. Allah gönlüne göre vermiş. Bir de bizim gönlümüze göre verse. Biz ne mi isterdik? Kulüp Başkanımızın ve beraberindekilerin apar-topar aynı ziyareti gerçekleştirip oraya gitmemesini isterdik bir kere. Eskişehir maçını kayıpsız geçirmek isterdik, şampiyonluğa yaklaştığımız her dönem bu oyunların artık oynanmamasını isterdik… v.s, v.s….
Bizim görüşümüz odur ki, bir ülkenin Başbakanının takımı olmaz, daha doğrusu olur da, o takımı gönlünde olur. Halkın karşısında Başbakan’ın takımı milli takımdır. Yada milli takım olmalı, görüşünü savunuyoruz. Gönlünden desteklediği takımı da gönlünde kalmalı Özellikle Bucaspor-Fenerbahçe maçı öncesi yaşanan bu gelişmeler Trabzon’u ve Trabzonsporlular’ı çok rahatsız etti. Böyle kritik bir dönemde keşke bu şekilde olmasaydı dedik hep.
Şimdilerde siyasetçiler meydanlara inmeye başladı. Nasıl olur da böyle bir dönemde spor adına bu gelişmeler yaşanır akıl almıyor doğrusu. Ancak bu dönem Trabzonspor’un şampiyonluk yarışının sonucu görünen o ki, AK Parti’ye epey yara aldıracak cinsten. Zira özellikle Milliyetçi Hareket Partisi’nin Trabzon milletvekili adayı eski Bakanlardan Koray Aydın ile HAS Parti Milletvekili adayı Av. Şeref Malkoç, bu konunun peşini bırakacak gibi değil. Haksız da değiller hani. Kim ne derse desin, ister ucuz siyaset, ister sporu siyasete alet etmek deyin, sadece onlar değil hiç kimse bu işin peşini bırakmamalı. Akyazı Projesi diye diye bu zamana gelindi, şimdi yine aynı söylemlerle Trabzonlu’nun karşısına çıkmak biraz değil çok tuhaf olur bence. Hele de şampiyonluğu elinden alınmış! bir Trabzon’un karşısına yine Akyazı söylemleriyle çıkacak olursa AK Partililer, bu dönem çok farklı olacağı kanısındayım. Yada şöyle söyleyelim; şampiyonluk haksız bir şekilde giderse, siyaset adına Trabzon bu dönem çok farklı bir tablo ortaya koyacaktır, bu da bizim gözlemimiz.
***
Her yazımda şunu söyledim, ‘Şenol Hocam sen işini bilirsin’ Evet yine aynısını tekrarlıyorum ama Şenol Hocam, Eskişehirspor maçında keşke Engin Baytar olsaydı. Her şeyi ama her şeyi bir kenara bırakma zamanıdır. Eskişehir maçı Engin Baytar’ın maçıydı. Ve o maçta olmalıydı. Engin gibi bir futbolcuyu özellikle böyle bir dönemde oynatmama gibi bir lüksümüz olmamalı. Fenerbahçeli Emre’yi cümle alem biliyor. Biz bir Engin’i kazanamadık gitti. Bir söz de futbolculara; Bucaspor maçı sonrası 45 dakika sahada kalan Fenerbahçeli futbolcuları umarım izlemişlerdir. Bursaspor maçı sonrası kaçarcasına sahadan çıkmaya çalışan Trabzonsporlu futbolcuları anlamakta güçlük çekiyoruz. Taraftarıyla bütünleşmek yerine adeta kaçıyor izlenimi veriyorlar artık. Bunu sadece biz değil, televizyonlardaki spor yorumcuları da söylüyor.
***
Son söz siyaset adına, hep içindeyiz ya, değinmeden geçmek olmuyor. Artık yıllardır aynı sahneleri görmekten biz de usandık. Göstermelik inin sokağa, esnafı gezin, tek tek tokalaşın, yüzüne gülün ve oy isteyin. Artık bunlar eskimeli. Esnaf da vatandaş da söylüyor, ‘oy zamanı geliyorlar’ diye ama, yüzlerine karşı onları mahçup etmeme adına yine de söyleyemiyorlar. Çünkü toplum olarak biz böyleyiz, bu da iyi hasletlerimizden birisi. Yani sırf, Uzunsokak’ı, Kunduracılar’ı, Maraş Caddesini esnafı dolaştık, oldu bitti. Esnaf ziyareti, neyin ziyareti bu. Oy istemenin ziyareti tabiî ki. Neden daha önce olmuyor bunlar? Aslında bunu yazmak bile saçma sanırım.
İlerleyen dönemde de okurlarımızla Trabzon’da siyasetin görüntüsü ve Trabzon’da neler olabileceği konusundaki görüşlerimizi paylaşacağız. Ancak şu anda görünen o ki, Milliyetçi Hareket Partisi özellikle Koray Aydın’la büyük ivme kazandı. Bu Koray Aydın Trabzon’da çok iş yapar.